ОЦІНКА ЙМОВІРНОСТЕЙ БІТОВОЇ ПОМИЛКИ СИСТЕМ ЗВ’ЯЗКУ З ФАЗОВОЮ МОДУЛЯЦІЄЮ ШИРОКОСМУГОВИХ СИГНАЛІВ

Автор(и)

  • Олександр Миколайович Кубрак Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова, Ukraine
  • Вадим Олександрович Чолпанов Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова, Ukraine
  • Ігор Миколайович Дюков Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.46972/2076-1546.2020.18.03

Анотація

На сьогоднішній день бездротовий зв'язок є однією з найперспективніших сфер у галузі комунікацій. Сучасні системи і засоби радіозв’язку функціонують у складній радіоелектронній обстановці. Розвиток бездротових мереж наступного покоління залежить як від передавального, так і від приймального обладнання, яке має забезпечувати високу швидкість передачі даних, необхідну для підтримки надійного рівня перешкодозахищеності. Основними факторами, що впливають на якість радіозв’язку, є: природні й навмисні завади, що діють у каналі поширення радіохвиль; багатопроменеве поширення; обмеження пропускної здатності та необхідність асинхронного доступу. Один із можливих методів часткового вирішення зазначених вище проблем – використання систем зв'язку з розширеним спектром.

У статті досліджено ефективність різних типів фазової модуляції, які використовуються для систем прямого розширення спектра (Direct Sequence Spread Spectrum). За канал поширення радіохвиль обрано ідеалізований канал з адитивним білим гаусівським шумом (Additive White Gaussian noise). Було помічено, що системи радіозв’язку з прямим розширенням спектра із двійковою фазовою модуляцією (Binary phase shift keying) досягає кращих показників значень імовірності бітової помилки (Bit error rate) порівняно з іншими. Дослідження проводилися в середовищі динамічного міждисциплінарного моделювання складних технічних систем – Simulink (основному інструменті для модельно-орієнтованого проєктування), основним інтерфейсом якого є графічний інструмент для побудови діаграм і гнучкий набір бібліотек функціональних блоків.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-06

Як цитувати

Кубрак, О. М., Чолпанов, В. О., & Дюков, І. М. (2021). ОЦІНКА ЙМОВІРНОСТЕЙ БІТОВОЇ ПОМИЛКИ СИСТЕМ ЗВ’ЯЗКУ З ФАЗОВОЮ МОДУЛЯЦІЄЮ ШИРОКОСМУГОВИХ СИГНАЛІВ. ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, (18), 23–31. https://doi.org/10.46972/2076-1546.2020.18.03