МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ РОЗРАХУНКУ ЦІННОСТІ ІНФОРМАЦІЇ УСТАНОВИ - Бойченко , Олег Сергійович; Костерев , Дмитро Сергійович; Маковський , Ігор Юрійович; Грищук , Ольга Михайлівна (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
Статтю присвячено вирішенню актуального науково-практичного завдання – розробці математичної моделі розрахунку цінності інформації установи. Наведено тлумачення таких понять: цінність, рівень важливості, час остаточного старіння інформації та вид права власності на неї, – які застосовують у ході досліджень самого об’єкта захисту. Детально розглянуто показники, за якими пропонується визначати цінність інформації, та доведено її залежність від них. Запропоновано розраховувати цінність інформації як середнє значення суми відповідних коефіцієнтів, кожен з яких обирається за допомогою методу ранжування. Важливість відповідного показника інформації визначається згідно з вимогами керівних документів щодо організації інформаційної безпеки або спеціально створеною групою експертів. Запропоновано використовувати такі коефіцієнти впливу: рівня доступу до інформації, часу остаточного її старіння, важливості інформації та виду права на неї. Проведено перевірку адекватності математичної моделі розрахунку цінності інформації установи. Встановлено, що інформація, яка має найвищий рівень обмеження доступу, найвищий рівень важливості та найвищий рівень права на неї (належать державі), має найбільшу цінність для установи. Наведено приклад, у якому складено список документів, у яких міститься інформація, що потребує захисту в установі, та розраховано значення її цінності. Математична модель розрахунку цінності інформації установи дозволяє обґрунтувати необхідність вжиття додаткових заходів для вдосконалення комплексної системи захисту інформації в автоматизованих системах установи та більш якісно підійти до питання формування моделі загроз інформації в інформаційно-комунікаційних системах.