НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ОПЕРАТОРІВ БЕЗПІЛОТНИХ АВІАЦІЙНИХ КОМПЛЕКСІВ - Пількевич, Ігор Анатолійович; Токар, Андрій Миколайович; Франжі, Олександр Вікторович; Лобода, Роман Іванович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
Для задоволення потреби Збройних Сил України у фахівцях з експлуатації безпілотних авіаційних комплексів у Житомирському військовому інституті імені С. П. Корольова розгорнуто підготовку операторів - зовнішніх пілотів. У ході створення матеріально-технічної бази було порушено питання розробки та впровадження в навчальний процес тренажерних засобів, які б відповідали вимогам підготовки фахівців із вищою військовою освітою. Тому було створено навчально-тренувальну систему на основі переліку базових навчальних питань, глибоке оволодіння якими є обов’язковим для оператора безпілотних авіаційних комплексів. Розроблено, виготовлено та впроваджено в навчальний процес навчально-тренувальну систему, яка для забезпечення умов ефективного засвоєння навчального матеріалу побудована як схематично-абстрагована. Її змістовну основу становить плоский схематичний контур літака, на якому розміщене типове бортове обладнання безпілотних літальних апараті та відтворена схема сполучень елементів. Живлення бортового обладнання забезпечується від аудиторної електромережі через стабілізований блок живлення. Керування роботою бортового обладнання можливе з ручного пульта управління та з наземної станції через програму Mission Planner. Також реалізовано управління роботою Mission Planner від програмного симулятора польотів X-Plane. У режимі симуляції польоту на екрані Mission Planner відображається карта маршруту польоту, на екрані X-Plane відтворюється вигляд та просторова орієнтація літака. На схематичному контурі літака відпрацьовують відповідні сервоприводи рульових поверхонь літального апарата та змінюються режими роботи головного двигуна. Програмне забезпечення навчально-тренувальної системи дозволяє проводити планування та коригування маршруту і програми польоту, відпрацьовувати навички пілотування безпілотного літального апарата в режимі симулятора польоту, симулювати політ за різних погодних умов. До складу навчально-тренувальної системи включено двоканальний програмно-апаратний осцилограф, який дозволяє досліджувати електричні процеси в різних електричних лініях бортового обладнання літального апарата та попарні взаємозв’язки між ними. Функціональні властивості навчально-тренувальної системи надають можливості вивчати теоретично та відпрацьовувати практично широке коло навчальних питань, зокрема тих, що стосуються освоєння не лише пілотування безпілотних літальних апаратів, а й технічного обслуговування та ремонтів безпілотних авіаційних комплексів.