ІТЕРАТИВНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ РІШЕННЯ НА ВДОСКОНАЛЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ БОЙОВОГО (ОПЕРАТИВНОГО) ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Іщенко, Дем'ян Андрійович; Кирилюк, Володимир Анатолійович; Марищук, Людмила Мічеславівна; Іщенко, Сергій Дем’янович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
У статті розглянуто ітеративні методи експертних оцінок для проведення досліджень щодо актуальності вдосконалення сил та засобів бойового (оперативного) забезпечення з метою застосування за призначенням військових частин (підрозділів), оснащення яких планується новими (модернізованими) зразками озброєння. Модернізація сил та засобів формально розглядається як внесення змін в озброєння, військову техніку та документи, що регламентують основи підготовки й застосування військ (сил) за призначенням. Такими документами можуть бути бойові статути родів військ видів Збройних Сил України, а також документи нормативної бази з організації видів забезпечення та застосування військових частин і підрозділів. Удосконалення сил та засобів за змістом досліджується як складова набуття спроможностей із бойового (оперативного) забезпечення. Обґрунтовано доцільність експертного оцінювання актуальності внесення змін у документи нормативного забезпечення відповідно до ступеня виконання робіт із розроблення та прийняття на озброєння військових частин (підрозділів) зразка техніки за видом бойового (оперативного) забезпечення. Запропоновано ітеративний підхід до експертного оцінювання актуальності внесення змін у документи нормативного забезпечення, включаючи паралельне безперервне супровідне дослідження (аналіз) отриманих результатів і коригування попередніх етапів роботи. Запропонований ітеративний підхід є вдосконаленим порівняно з експертним методом одночасного оцінювання необхідності внесення змін у всі складові сил та засобів бойового (оперативного) забезпечення різного рівня їх ієрархії: озброєння, військову техніку та документи загальної системи нормативного забезпечення застосування військ (сил) за призначенням. Запропонований підхід дозволяє налагоджувати ефективний зворотній зв'язок дослідників, розробників, експертів із замовником – органом військового управління (в особі, яка приймає рішення) – щодо створення “продукту”, який реально відповідає потребам збройної боротьби, – зразка озброєння і військової техніки та нормативного забезпечення застосування військової частини (підрозділу), оснащеного ним. Надано рекомендації з використання запропонованого підходу органами військового управління для підвищення ефективності нормативного забезпечення застосування за призначенням сил та засобів бойового (оперативного) забезпечення.