СПОСОБИ ОБРОБКИ СЕЙСМІЧНИХ ДАНИХ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАВДАНЬ МОНІТОРИНГУ ІНОЗЕМНИХ ВИПРОБУВАЛЬНИХ ПОЛІГОНІВ - Гордієнко, Юрій Олексійович; Лотошко, Анастасія Олександрівна; Паплінський, Олексій Олександрович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2021)
У роботі проаналізовано способи обробки вимірювальних даних сейсмічного методу спостереження, які використовуються в Міжнародній системі сейсмічного моніторингу та Головному центрі спеціального контролю Державного космічного агентства України для вирішення завдань моніторингу ядерних випробувань на іноземних випробувальних полігонах. Визначено напрямки щодо удосконалення відомих і розробки нових способів обробки вимірювальних даних сейсмічного методу виявлення в умовах наявності та відсутності апріорної інформації про форму сейсмічного сигналу. Якщо відома форма очікуваного сейсмічного сигналу то моніторинг іноземних випробувальних полігонів системою сейсмічного групування можливо реалізувати шляхом доповнення методу регульованого спрямованого прийому кореляційною схемою обробки вимірювальних даних. У разі відсутності інформації про форму сейсмічного сигналу моніторинг випробувального полігону здійснюється поділом групи на дві підгрупи з подальшим застосуванням методу крос-кореляції між вихідними вибірками кожної підгрупи. Для мережі трикомпонентних станцій, за наявності інформації про форму очікуваного сейсмічного сигналу, застосовується метод порівняння з еталонним сигналом. В умовах відсутності еталонних сигналів моніторинг реалізується із застосуванням системного дискримінанту, який враховує кінетично-динамічні властивості очікуваного сигналу з осередком із заданого району. Проаналізовано можливості застосування сейсмічних станцій Міжнародної системи сейсмічного моніторингу, використання вимірювальних даних яких для вирішення завдань спостереження іноземних полігонів дозволяє суттєво зменшити час визначення параметрів сейсмічної події. Особливістю сигналів, зареєстрованих сейсмічними станціями Міжнародної системи, є наявність типів сейсмічних хвиль, характерних для подій з осередками в ближній зоні. Реалізація моніторингу випробувальних полігонів можлива шляхом врахування поляризаційних та динамічних властивостей сейсмічних хвиль. Застосування запропонованих підходів дозволить підвищити ефективність вирішення завдань виявлення ядерних вибухів на іноземних випробувальних полігонах.