АНАЛІЗ ВИДІВ ІДЕНТИФІКАЦІЇ КОРИСТУВАЧІВ ТА ПЕРЕВАГИ АТРИБУТНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗА QR-КОДОМ - Самчишин, Олексій Володимирович; Перевізна, Дар’я Вікторівна (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2021)
Поява нових та модернізація сучасних інформаційних технологій, розвиток інформаційно-телекомунікаційних систем обробки та зберігання інформації зумовили необхідність зростання ефективності захисту інформації разом зі складністю архітектури зберігання даних. Захист інформації від несанкціонованого доступу є вкрай необхідним заходом для запобігання матеріального та нематеріального збитку її власника, тому дуже важливо досліджувати ефективність роботи підсистеми управління доступом та захисту даних задля збереження безпеки певної системи інформаційної інфраструктури. Загроза витоку інформації зробила засоби забезпечення інформаційної та кібербезпеки однією із обов’язкових характеристик інформаційно-телекомунікаційних систем, а захист інформації став невід’ємною складовою професійної діяльності. В умовах гібридної війни Російської Федерації проти України значно збільшилася кількість кібернетичних атак на інформаційно-телекомунікаційні системи військового призначення. Водночас зросла їх технологічна складність. Даний процес обумовлює необхідність удосконалення систем захисту інформації та процесу надання доступу до них з використанням сучасних видів ідентифікації користувачів. Ефективним методом захисту інформації є управління доступом. Він регулює використання ресурсів інформаційних систем. Важливим та невід’ємним елементом системи управління доступом є ідентифікація користувачів. У статті проаналізовано сучасні види ідентифікації користувачів. Розглянуто технологію QR-коду: принцип формування, види кодування, структуру елементів, переваги його використання. Встановлено взаємозв’язок між його складовими. Перспективою подальших досліджень є розроблення алгоритму та програмного додатка ідентифікації користувачів для надання доступу за QR-кодом в інформаційно-телекомунікаційні системи військового призначення.