РОЗШИРЕННЯ МЕЖ ОДНОЗНАЧНОГО ВИМІРЮВАННЯ ДАЛЬНОСТІ Й РАДІАЛЬНОЇ ШВИДКОСТІ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ПАЧОК БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ СИГНАЛІВ - Бугайов, Микола Вікторович; Самойлик, Сергій Павлович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2021)
У ході проєктування імпульсно-доплерівських радіолокаційних станцій одним із ключових моментів є вибір періоду повторення імпульсів, який визначає межі однозначного вимірювання дальності й радіальної швидкості та створює суперечність у вимірюванні цих величин. Особливо гостро вона проявляється в разі аналізу сигналів, відбитих від гвинтів, турбін та пропелерів літальних апаратів. Основними підходами до вирішення завдання розширення меж однозначного вимірювання дальності та радіальної швидкості є використання вобуляції періоду повторення імпульсів і створення ансамблів сигналів для їх розділення за формою. Формування ансамблю зондуючих сигналів для імпульсної радіолокаційної станції необхідно проводити з урахуванням як взаємокореляційних, так і автокореляційних властивостей. Запропоновано підхід до формування пачок багатокомпонентних сигналів із можливістю розділення імпульсів усередині пачки. Кожен з імпульсів у пачці утворюється шляхом додавання деякої кількості сигналів з лінійною частотною модуляцією, які відрізняються значенням амплітуди та девіації частоти. У разі збільшення девіації частоти амплітуда складової зменшується. Зменшення коефіцієнта взаємної кореляції багатокомпонентних сигналів із утвореного ансамблю можна досягти збільшенням кількості компонент кожного сигналу. Розмір ансамблю сигналів, який можна утворити на основі багатокомпонентних сигналів з лінійною модуляцією частоти, залежить від вимог, що висуваються до коефіцієнта взаємної кореляції та автокореляційної функції сигналів. Показано, що для розширення меж вимірювання координат за фіксованої довжини хвилі необхідно збільшувати кількість імпульсів у пачці. Результати проведених досліджень свідчать про потенційну можливість використання запропонованого багатокомпонентного сигналу з лінійною модуляцією частоти для формування пачок імпульсів з їх подальшим розділенням.