ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ ОХОРОНИ - Дубина , Олександр Федорович; Соболенко , Сергій Олександрович; Пулеко , Ігор Васильович; Андреєв , Олександр Володимирович; Денисюк , Анатолій Юрійович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2024)
Захист й охорона здоров’я, життя, місця проживання, матеріальної та інтелектуальної власності людини є важливим завданням на сучасному етапі розвитку суспільства. Для розв’язання цієї проблеми використовують системи безпеки й охорони, в основі яких юридичні, організаційні, морально-етичні, апаратно-програмні методи та засоби. Вони повинні відповідати правовим нормам і вимогам, що висуваються до кожної категорії об’єктів захисту. Одним із важливих апаратно-програмних засобів охорони є елементи та пристрої електронної техніки, зокрема сенсорні пристрої. В основу їх функціонування покладено досягнення фізики твердого тіла, оптики, електрооптики, електроакустики та інше. Сучасні електронні технології дають можливість створювати ефективні мікроелектронні сенсорні пристрої для систем безпеки й охорони, функціонування яких полягає у використанні оптичних, механічних, магнітних, п’єзоелектричних, тензометричних, ємнісних та інших типів сигнальних перетворювачів. У процесі побудови сучасних систем безпеки й охорони необхідно, з одного боку, володіти інформацією про можливості та особливості функціонування окремих складових елементів, які забезпечують виконання завдання з охорони об’єкта, а з іншого – необхідно мати оцінку ефективності розробленої системи, яка повинна включати як показники надійності усіх елементів і каналів передачі інформації, так і показники ефективності виконання функціонального завдання. Розроблена математична модель ефективності застосування системи охорони надасть можливість правильно вибрати елементи системи, параметри яких найповніше забезпечать виконання завдання. Такий підхід сприяє організації взаємодії систем охоронної сигналізації, пожежної сигналізації, системи контролю доступу, системи відеоспостереження та пультів централізованої охорони.