ПРОГНОЗНІ ОЦІНКИ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИВУЧОСТІ ЗРАЗКІВ ОЗБРОЄННЯ - Дем’янчук , Борис Олександрович; Сухін , Олег Валерійович; Косенко , Артем Віталійович; Угольніков , Олександр Павлович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
У статті обґрунтовано залежність ефективності забезпечення живучості зразків озброєння та військової техніки від рівнів інтенсивності протидії різноманітних факторів, які характеризуються можливостями технічних засобів протидії засобам розвідки і вогневого впливу противника, а також можливостями його сил і засобів. Саме наявність і своєчасне застосування можливостей та ресурсів сприятимуть збереженню функцій озброєння і відновленню його в разі пошкоджень. До цих факторів в узагальненому вигляді належать протидіючі впливи різних сучасних та перспективних засобів: з одного боку, розвідки і вогневого ураження наших сил противником; з іншого – маскування наявності техніки на позиції, пересування на марші та підготовки до функціонування наших зразків озброєння і техніки передусім шляхом створення та широкого практичного застосування широкосмугових радіопоглинальних матеріалів із потрібними властивостями поглинання енергії електромагнітного поля для зменшення їх помітності. Обґрунтовано вимоги і можливості ефективного захисту озброєння та військової техніки за допомогою застосування саме широкосмугових композиційних полімерних феритових матеріалів, що поглинають енергію хвиль мікрохвильового та інфрачервоного діапазонів хвиль радіолокаційних засобів технічної розвідки та тепловізійних приладів. Визначено: залежність показника збереження функцій озброєння, у разі застосування засобів радіолокаційного маскування, від дальності їх виявлення технічними засобами розвідки; залежність параметрів прогнозного тренда змін за часом показника відновлення зразків озброєння, у разі їх пошкодження противником, та довірчих інтервалів тренда на перспективному інтервалі часу їх бойового застосування. Запропоновано також метод визначення оптимальних параметрів тренда процесу змін за часом показника оперативної готовності зразків озброєння та військової техніки, у разі їх відмов на критичному інтервалі часу експлуатації, що дозволяє встановлювати прогнозну величину показника готовності на заданий час його застосування та визначати, коли рівень цього показника готовності зразка озброєння стає незадовільним.