ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ ПІДСИСТЕМ ОБМІНУ ДАНИМИ ЕКСПЕРТІВ У РОЗПОДІЛЕНИХ КОМПЛЕКСАХ ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ БОЙОВИХ ДІЙ - Левченко , Андрій Олександрович; Трутнєв , Сергій Геннадійович; Ісмаілова , Неля Петрівна; Шарипова , Ільнара Віл’євна (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
Інтенсивний розвиток інформаційних систем створює умови для розробки і впровадження сучасних інформаційних засобів, що дозволяють автоматизувати і тим самим більш ефективно реалізовувати процеси управління. Разом зі зростаючою складністю інформаційних систем і використовуваних у них інформаційних технологій збільшується обсяг вимог, що до них висуваються. Одним із напрямків реалізації інформаційних систем у сучасних зразках бойової техніки є блоки управління інформаційних систем, які забезпечують не тільки управління зразком бойової техніки, але й оперативний обмін даними з екіпажем. Сучасні комплекси імітаційного моделювання бойових дій (типу PEO STRI американської компанії Alion Science & Technology) дозволяють проводити імітацію бою підрозділу з обміном даними між екіпажем (експертами). Основну роль у забезпеченні безпеки в підсистемах обліку сучасних комплексів моделювання бойових дій повинні відігравати напрацьовані й перевірені методи сучасної криптографії. Використання того чи іншого криптографічного протоколу або алгоритму має бути продиктовано необхідністю та обґрунтованістю. Оскільки безпечний обмін даними є критичним питанням у сучасних умовах розвитку Збройних Сил України в цілому та в підсистемах обліку сучасних комплексів моделювання бойових дій зокрема, а під час обміну даними повинні вживатися такі заходи, за яких передача даних з кожного робочого місця системи недоступна третім стороннім особам, запропоновано використання технології блокчейн у сфері електронного обміну даними. У такому процесі підвищується ймовірність недопущення витоку даних. Однак під час захищеного обміну даними неможливо визнати цю процедуру повністю адекватною, тому що такий спосіб інформаційного обміну не можна верифікувати, якщо буде велика кількість операторів (тобто на оперативно-тактичному рівні).