ЗАСТОСУВАННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПЕРКОЛЯЦІЇ ДЛЯ ПРОТИДІЇ ПОШИРЕННЮ ДЕСТРУКТИВНОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Савчук, Владислава Сергіївна (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
Сучасне планування психологічних операцій не можливе без використання таких інформаційних технологій, як засоби моделювання, що забезпечують точність спланованих операцій та передбачення їх результатів. У статті запропоновано концепцію протидії поширенню деструктивних інформаційних впливів через персональні акаунти спільнот соціальних мереж, яка, на відміну від відомих, базується на попередньому імітаційному моделюванні конкретної спільноти з метою визначення ключових та найбільш уразливих акторів у ній, що вимагають знешкодження (блокування), а їх видалення призведе до різкого розпаду (перколяції) співтовариства. У роботі наведено результати імітаційних експериментів щодо цілеспрямованого блокування акаунтів соціальних спільнот соціальної мережі «ВКонтакте», що є джерелом поширення деструктивного впливу. Встановлено, що ефект перколяції має місце як для графа всієї мережі, так і для окремих об’єднань (груп) усередині аналізованої спільноти, знайдених із використанням різних відомих методів кластеризації. Як показують результати моделювання, визначення порога перколяції дозволяє встановити частку найбільш вразливих вершин (акторів), що вимагають блокування для протидії поширенню деструктивних впливів у соціальних мережах. Показано, що оцінка порога перколяції коливається в межах 30–50% цілеспрямовано віддалених вершин. При цьому передбачається, що противник володіє аналогічною стратегією і може використовувати її для поширення деструктивного впливу. З іншого боку, якщо виходити з позиції нападника в рамках завдання інформаційного протиборства, то імітаційне моделювання за поточними даними дає можливість розробити оптимальну стратегію протидії певній спільноті, що становить небезпеку. Запропонований підхід сприяє розробці інформаційної технології як для захисту персональних акаунтів соціальних мереж від деструктивних впливів, так і для ефективної протидії в завданнях інформаційного впливу, управління та протиборства.