ТОПОЛОГІЯ ПОБУДОВИ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИМИ СИЛАМИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Кобзар, Олександр Володимирович; Мусієнко, Михайло Володимирович (ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, 2022)
У статті розглянуто проблематику створення операційної системи автоматизованої системи управління Військово-Морськими Силами Збройних Сил України щодо особливостей сценаріїв її навантаження відповідно до умов навколишньої обстановки. Сучасні технічні рішення, які реалізовують найпередовіші розробки науки та техніки стосовно побудови сучасних автоматизованих систем управління, за своїм змістом не охоплюють оцінювання здатності наявних операційних систем, як базового комплексу взаємопов’язаних програм, для повноцінного здійснення управління апаратною складовою системи управління, забезпечення керування обчислювальним процесом й організації її взаємодії з користувачами. Операційна система в режимі реального часу автоматизованої системи управління Військово-Морських Сил України повинна мати гібридне ядро, що реалізовуватиме зв’язок між прикладними процесами та апаратним забезпеченням, базовий набір програм, бібліотеки системи та програми обслуговування. Перевагами цієї конкретної архітектури повинні бути: підвищена надійність, покращена масштабованість, посилена відмовостійкість та інші. Особливу увагу було акцентовано на архітектурі операційної системи реального часу, тобто типі операційної системи, основним призначенням якої є надання необхідного та достатнього набору функцій для проєктування, розробки і функціонування систем реального часу на конкретному апаратному обладнанні, у нашому випадку в умовному центрі обробки даних та її підсистем (відповідного рівня) автоматизованої системи управління Військово-Морськими Силами Збройних Сил України. У перспективі слід розглянути практичні заходи з формування оперативно-тактичних вимог до операційної системи реального часу із подальшим прийняттям її на озброєння.