АЛГОРИТМ АВТОМАТИЗОВАНОГО ВИБОРУ МАРШРУТУ ТА РОЗРАХУНКУ МАРШУ ПІДРОЗДІЛУ ДЛЯ ПРОГРАМНОГО ДОДАТКА ДО ЗАСОБІВ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ

Автор(и)

  • Олег Олегович Гребенюк Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова, Ukraine
  • Максим Юрійович Бедзай Міністерство оборони України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.46972/2076-1546.2020.18.12

Анотація

Досвід проведення операції Об’єднаних сил свідчить про необхідність створення автоматизованої системи управління діями підрозділів Сухопутних військ на тактичному рівні. Це пов’язано з необхідністю забезпечення інформованості розподілених у географічному просторі частин і підрозділів, приданих сил і засобів, окремих військовослужбовців на полі бою, а також високого рівня оперативності управління ними.

У статті розглянуто основні принципи використання спеціальних програмних додатків для засобів мобільного зв’язку, виконаних на основі геоінформаційної системи для планування маршу частин та підрозділів.

Проаналізовано доцільність використання мобільної платформи на основі засобів мобільного зв’язку як носія програмного забезпечення. Визначено вимоги до інформаційних систем на основі геоінформаційної системи та програмних додатків для засобів мобільного зв’язку з метою покращення оперативності на етапі планування переміщення підрозділу. Запропоновано розробку програмного додатка на основі описаного алгоритму розрахунку маршу з використанням геоінформаційних систем. Розроблений алгоритм визначає послідовність дій щодо автоматизації процесу вибору оптимального маршруту на карті, розрахунку маршу та його основних параметрів. Як цифрові карти запропоновано використовувати картографічні сервіси та технології Google Maps або Яндекс Карт, перевагами яких є багатошаровість та універсальність. Даний підхід дозволить автоматизувати розрахунки, покращить оперативність і ефективність прийняття рішення командиром щодо вибору позиційного району та організації маршу.

У подальшому заслуговує на увагу розширення функціональних можливостей програмного додатка до рівня мобільної інформаційно-довідкової системи командира підрозділу шляхом розробки спеціальних і використання вже відомих програмних утиліт та інформаційних ресурсів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-06

Як цитувати

Гребенюк, О. О., & Бедзай, М. Ю. (2021). АЛГОРИТМ АВТОМАТИЗОВАНОГО ВИБОРУ МАРШРУТУ ТА РОЗРАХУНКУ МАРШУ ПІДРОЗДІЛУ ДЛЯ ПРОГРАМНОГО ДОДАТКА ДО ЗАСОБІВ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ. ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ, ВИПРОБУВАННЯ, ЗАСТОСУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, (18), 121–128. https://doi.org/10.46972/2076-1546.2020.18.12